Uppteckning nummer NM-TNM1367

Titel: Modstöld.

Upptecknare: John Johnsson
Meddelare: Erik Gärde  År: 1919

Socken/stad: Indals-liden  By/kvarter: Jerkvittsle

Är af dig n.n. tagen makt o mod kött o blod så skall jag ge dig makt o mod kött o blod.

Jag skall frälsa dig från allt ont från allmänsklig onska afund Trålldom o all osynlig anhang o allt ont innom de 3 heliga namn Gud. F. Son o den Helige Andes namn.

Vattnet hämtas från en källa till medesin sen kastar man en kronans mynt i källan får ej tala helsa eller svara någon innan man kommer hem. Personer som blivit förgjord af onda menniskor eller också blivit förrökt, så botar man dom genom att läsa i vatten för modstöld Teråk välsignelsen o Fader vår 3 ggr. Sen tar man en bunt halmpipor o blåser 3 gggr i vattnet tar så en rödglödgat kniv eller stålbit o skär ett kors i vattnet tvättar så den sjuke 3 kvällar i nedan. Under behandlingen om kvällen får ingen gå i dörren efteråt. Medesinen skall förvaras i ett ställe der ingen såver.

Nordiska Museet.Manuskript. 4 sid. 682.